17 Allergievrije Honden Rassen

Een substantieel deel van de Nederlandse bevolking heeft een allergie voor dieren. Ongeveer 1 op de 10 mensen zijn allergisch voor honden, katten, vogels of andere diersoorten. Onder mensen die ook aan astma lijden is dit aandeel zelfs nog groter, ongeveer 25%. Vandaar dat er veel vraag is naar allergievrije honden soorten. Er is vaak zelfs een wachtlijst voor de aanschaf van allergievrije honden. De allergische reactie ontstaat meestal wanneer er contact optreed met het speeksel van het huisdier, of wanneer huidschilfers, haren of veren worden ingeademd. De allergische reactie kan in hevigheid varieren van slechts vervelend (jeukende, tranende ogen) tot ronduit gevaarlijk (bijv. een astma aanval die het ademen belemmert). Geen wonder dat er op internet veel wordt gezocht naar hypoallergene honden soorten. Met een hypoallergeen ras wordt in dit geval bedoeld een hondenras dat in mindere mate zorgt allergische reactie en dus van allergische symptomen. Volledig allergievrije honden bestaan helaas niet.

Honden allergenen

Honden allergenen zijn erg klein, plakkerig en wegen zeer weinig. De allergenen ontstaan in de huid, het speeksel en de urine van de hond, en worden makkelijk via de lucht verspreid tot in alle uithoeken van een huis. Niet alle honden allergenen zijn hetzelfde gelukkig, en sommige allergenen zijn ras afhankelijk waardoor sommige rassen minder allergenen produceren dan anderen. Voorbeelden van rassen die minder allergenen produceren zijn poedels, airedales en schnauzers. Zij verliezen ongeveer 5 tot 7 keer zo langzaam huid en haar als andere rassen zoals cocker spaniels, ierse setters of duitse herders. Zoals je begrijpt zorgen deze typen honden dus voor minder problemen bij mensen met een hondenallergie. Een ras met kort of weinig haar is niet meteen een oplossing voor het probleem, aangezien de meest heftige reacties worden veroorzaakt door de huidschilfers van de hond.Dierenallergie test

Voordat je je blind staart op een lijst met zogenaamde hypoallergene of allergievrije honden, is het belangrijk om uit te vinden welk hondenras voor jou zorgt voor de minste allergische reactie. Als je interesse hebt in een van onderstaande hondensoorten ga dan een keer op bezoek bij een fokker en hou je allergische reacties in de gaten, dit is de beste manier om er achter te komen of een specifiek ras ook voor jou zorgt voor verminderde allergische symptomen!

Allergievrije honden rassen

De onderstaande lijst van allergievrije honden is onder andere samengesteld uit aanbevelingen van het AKC (American Kennel Club) en eigen onderzoek.

 • Poedel – De Poedel is een elegante, middelgrote tot grote hond met een veerkrachtige kroesvacht of koordvacht.
 • Labradoodle – Deze kruising tussen een Labrador en een Poedel is iets zwaarder dan de Poedel. De voorpoten zijn robuust en gespierd met oren op ooghoogte en plat tegen het hoofd. Overvloedig haargroei in het oorkanaal en een breed hoofd met gedefinieerde wenkbrouwen. Een van de meest populaire allergievrije honden, voor de aanschaf gelden vaak wachtlijsten.
 • Allergievrije honden Bichon FriseBichon Frise – De Bichon Frise is een grappige, wollige hond met een losse krullende vacht. Ze zijn meestal wit, creme, grijs of abrikoos kleurig.
 • Havenese – Kleinere hond met donkere ogen en een lange staart, bedekt met lang zijdeachtig haar. De welige vacht kan golvend of krullend zijn. Een ras met een zachte dubbele vacht die bij een volwassen hond 15 tot 20cm lang kan zijn met een lichte glans. Er zijn ook kortharige varianten.
 • Miniatuur Schnauzer – De Miniatuur Schnauzer is een kleine, hoekig gevormde hond met een borstelige baard, snor en wenkbrouwen en een langwerpig hoofd.
 • Kerry Blue Terrier – Een goed gebouwde, gespierde, middelgrote hond met een terrier uiterlijk en een terrier karakter. De hond wordt geboren met een zwarte vacht maar ondergaat enkele verkleuringen tijdens het leven van de hond.
 • Soft Coated Wheaten Terrier – Een middelgrote, vierkantige, krachtige en sierlijke hond. Het hoofd is rechthoekig, vrij lang en heeft een korte, sterke snuit. Sterke kaken en grote tanden.
 • Maltezer – Een pittig klein hondje met een zijdeachtige witte vacht die recht omlaag valt aan beide kanten. De vacht heeft geen deklaag en hoort niet te krullen of golven. De honden zijn wit of ivoorkleurig.
 • Portugese Waterhond – Een pittige, gespierde, middelgrote hond. De vacht is glanzend, dik, krullend of kroezend. De niet verharende vacht is zwart, wit of bruin of een gestreepte of gestipte combinatie hiervan. Het lichaam is iets langer dan hoog.
 • Italiaanse Windhond – Een elegante miniatuurwindhond met een lang hoofd met spitse snuit.
 • Basenji – Een kleine, ongebruikelijke, elegante athletische hond ongeveer even groot als een fox terrier. Ze hebben een soepele glanzende vacht die vaak koperkleurig zwart of rood is, vaak met een witte hals en/of borst.
 • Chinese Naakthond – Haarloos behalve de voeten, kop en staart. Ze hebben geen beschermende laag haar en kunnen daarom makkelijker gewond raken. Het zijn lieve, levendige, speelse honden en goed met kinderen.
 • Barbet – Ook wel Franse Waterhond genoemd. De Barbet is een middelgrote hond met een niet verharende krullende vacht in zwart, grijs, kastanjebruin in diverse schakeringen, zand, wit en alle kleuren in combinatie met wit. Het is een energieke en bijzonder vrolijke sociale hond die graag wat met zijn baas onderneemt. Wordt tegenwoordig ook getraind als geleidehond. Een oud ras waaruit waarschijnlijk het poedel ras uit is ontstaan. (Met dank aan Paula)
 • Chihuahua – Een piepklein hondje met een appelvormig hoofd een een korte puntige snuit. De hond heeft ronde, grote donkere ogen, soms robijnrood of lichtend van kleur. Heeft opmerkelijk grote oren.
 • Mexicaanse Naakthond (Xoloitzcuintle) – Uitegesproken als: sjo-lo-its-kwien-tle. Brede schedel met een lange snuit met een zwarte of vleeskleurige neus.
 • Welshire Terriër – Deze hond verhaart niet tot nauwelijks. De krullende bruine vacht met zwarte rug is bij de poten, de buik en de kop wat langer waardoor hij zijn typische uiterlijk krijgt. De pups hebben ook een zwarte kop. Gedraagt zich als een terriër. (Met dank aan Loesje)
 • Ruwharige teckel – Deze teckel bestaat in 3 varianten, kaninchen, dwerg en standaard. De vacht is wildkleurig, rood, black and tan of getijgerd. Deze hond verhaart niet, maar moet wel minimaal 2x per jaar geplukt worden, afhankelijk van de vacht. Let wel het is een kleine hond met een groot karakter!! (Met dank aan Jeanette)Tips voor de aanschaf

 • Doe onderzoek naar de hondensoort waar je in geinteresseerd bent en kijk of- en in welke mate er allergische symptomen optreden.
 • Kijk of je de allergievrije hond nog kunt retourneren na aanschaf.
 • Zorg dat de vacht van de hond vaak geknipt wordt.
 • Zorg dat de hond vaak gewassen wordt om allergeen uit de vacht te verwijderen.
 • Hou altijd medicijnen binnen handbereik in geval van ernstige allergieen (bv astma).
 • Bedenk van te voren goed dat een hond geld kost: voer, speeltjes, een bench, en ook de medische kosten kunnen hoog oplopen. Voor de laatste kosten kun je tegenwoordig een speciale hondenverzekering afsluiten, zeker een aanrader.

Ontbreekt er een hond in de lijst of heb je ervaring met 1 van de genoemde allergievrije honden dan horen wij het graag!

59 thoughts on “17 Allergievrije Honden Rassen

 1. loesje

  De Welshire terriër ontbreekt op de lijst. Deze hond verhaart niet. Heeft een vierkante kop. De vacht is bruin met een zwarte rug bij volwassen honden en krullend. De pups hebben ook een zwarte kop. Gedraagt zich als een terriër.

  Reply
  1. Robbert

   Bedankt, ik heb hem toegevoegd!

   Reply
   1. Joost

    Ik ben zelf allergisch voor honden(haar) en de allergische reacties bij de Welshire Terriër zijn het meest extreem. Je kan dus niet zeggen dat een kortharige hond die nauwelijks verhaart geen allergische reacties geeft. Het ligt dus niet aan de haren zelf maar aan de huidschilfers en andere deeltjes die zich in de lucht rond de hond bevinden. Dus de welshire terriër moet van de lijst af want anders geeft deze lijst een heel verkeerd advies aan allergische mensen. Sorry, want de welshire terriër is op zich een heel lieve hond (mits goed opgevoed).

    Reply
 2. Jeanette

  De ruwharige teckel ontbreekt en bestaat in 3 varianten,kaninchen, dwerg en standaard. De vacht is wildkleurig, rood, black and tan of getijgerd.Deze hond verhaart niet, maar moet wel minimaal 2x per jaar geplukt worden, afhankelijk van de vacht.Ik heb er zelf ervaring mee en heb geen last van mijn allergie. Let wel het is een kleine hond met een groot karakter!!

  Reply
  1. Robbert

   Bedankt, ik heb hem toegevoegd!

   Reply
  2. Sanne

   Hallo Jeanette,

   Ik zou graag met je in contact komen om meer te weten te komen over allergie in combinatie met een ruwharige teckel.
   Mijn jongste zoon en ik hebben een allergie, maar reageren niet op ieder dier heel heftig.
   Graag zou ik willen weten hoe jij hier mee omgaat aangezien we heel graag een ruwharige teckel zouden willen.
   Misschien kunnen we in contact komen met elkaar?

   Vriendelijke groet,
   Sanne

   Reply
   1. Marjolein

    Heeft U toevallig iets gehoord op uw vraag? Ik zit exact met hetzelfde probleem! Wij willen een teckel of een Jack Russell, maar ikzelf ben allergisch voor sommige honden.
    Heeft u nog een tip?

    Reply
 3. Paula

  De Barbet oftewel Franse Waterhond ontbreekt. De Barbet is een middelgrote hond met een niet verharende krullende vacht in zwart, grijs, kastanjebruin in diverse schakeringen, zand, wit en alle kleuren in combinatie met wit. Het is een energieke en bijzonder vrolijke sociale hond die graag wat met zijn baas onderneemt.

  Reply
  1. Robbert

   Bedankt, ik heb hem toegevoegd!

   Reply
 4. Marielle

  Hoort de Shih Tzu hier nou ook bij? Ik dacht van wel maar een ander dacht weer van niet :-s En we willen ons goed laten informeren en zullen ook zeker eerst een fokker bezoeken.

  Ik hoor het graag!!

  Reply
  1. Maazja

   Mijn Shih Tzu verhaart absoluut niet, ik heb nog nooit een haar gevonden van ham, wel kam ik hel elke dag maar dit is meer om klitten tegen te gaan. Het is een schat voor iedereen en elke hond. Iedereen is stapel op mijn Sinhto! Maar geloof me, geen haartje vind je!!!!

   Reply
  2. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 5. Lucie

  Ik ben zelf ook allergies voor bepaalde hondenrassen. Heb zelf altijd een schnauzer gehad, en nergens last van gehad. Dit geldt voor alledrie de schauzer varianten (dus niet alleen de miniature zoals hierboven beschreven staat) Schnauzers zijn verder fantastische honden die ik iedereen kan aanraden!

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 6. Nona

  De yorkshire heeft geen vacht maar haar en is dus ook geschikt

  Reply
  1. christiaan

   De Yorkshire hoort hier niet thuis. Wij dachtten ook dat een Yordhire geen problemen bij mijn vrouw zou geven. Wel dus.

   Reply
 7. Tom

  De Spaanse waterhond is net zoals de Portugese waterhond een allergievrije hond.

  Reply
 8. Charlotte

  De hazewind hond ontbreekt nog, ik ben erg alergisch voor honden en heb helemaal geen last gehad toen ik er 5 uur met twee speelden

  Reply
 9. shih tzu

  De Shih Tzu is ook een hypoallergene hond die niet verhaard, het heeft een eigenwijs karakter en lijkt qua uiterlijk op een havanees.

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 10. Anna

  Bij Labradoodle schrijf je dat dit een kruising is tussen een Labrador en een Golden Retriever.
  Dit is niet juist, hier moet natuurlijk i.p.v. een Golden Retriever een Poedel staan. 😉

  Reply
  1. Jacco

   Het is een Labrador en Poedel
   The man behind the breed, Wally Conron, said create the first designer dog in the Eighties,.
   He crossed a Labrador and a poodle to help a blind woman, whose husband was allergic to most guide dogs, find a puppy that did not shed its fur.

   Reply
 11. Veronique

  De Cairn Terrier is ook een hypoallergene hond. Wij zijn thuis allemaal erg allergisch en hebben helemaal geen last van ons eigenwijze en leuke hondje.

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 12. kim

  Wij hebben een keeshond. En mijn dochter heeft astma en is allergisch Ik ben alleen allergisch. Maar van onze keeshond hebben we beide geen last. Borstel hem om de dag.

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 13. Wilbert

  de Yorkshire Terriër ontbreekt nog. Ook een allergie vrije hond

  Reply
 14. Wilbert

  ook Yorkshire Terriër is allergie vrij en moet aan de lijst worden toe gevoegd vind ik

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 15. D.Deiter

  Mijn vraag is valt de old english bulldog er ook onder volgens sommige wel??

  Reply
 16. Jacco

  De Bedlington is een gracieuze, lenige, gespierde hond. De warrelige, wollige beharing (niet draadharig) mag niet geplukt, maar dient geknipt te worden en verhaart niet.

  Reply
 17. Teun

  Hoort de Beagle ook bij de top 10???

  Reply
 18. Nona

  Hey,

  kan iemand me zeggen welke hond echt het best is voor allergene mensen?

  Reply
  1. Joyce

   Ik raad de Cairn Terriër aan. Natuurlijk is ieder mens anders maar ik ben zelf onwijs allergisch voor honden, kan nog geen 5 minuten met een hond zijn of het is al raak. (Niezen, dikke rode ogen) en dit 9 uur lang nadat ik in contact ben geweest met een hond!
   Ik heb zelf een Cairn terriër genomen omdat ik toch wel graag een hond wilde. Een onwijs lief beestje en ik heb nergens last van.
   ook mijn zusje is allergisch voor honden en ook zij heeft nergens last van. Andere mensen met een hondenallergie die bij ons thuis komen hebben geen reacties.

   Reply
   1. Rick

    We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

    Reply
  2. Janara

   De Coton de Tuléar. Deze is bij mijn weten dat enige échte rashond (geen kruising) met katoenen haar, ipv het normale hondenhaar, die niet ruift en die niet dezelfde soort huidschilfers heeft dan een hond met normaal hondenhaar.

   Reply
   1. Rick

    We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

    Reply
 19. Henriet

  Hallo,
  Hoort een cocker spaniel ook in dit lijstje thuis?

  Reply
  1. Kirke

   een Amerikaanse Cocker Spaniel ontbreekt ook. Hij moet om de 4 weken naar het trimsalon.hij is niet te groot en heeft bevedering op de oren en poten.

   Reply
   1. Rick

    We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

    Reply
 20. Gerbrich

  Weet je ook waar je een Soft Coated Wheaten Terrier kunt kopen??

  Reply
 21. Teun

  Hoi,

  De schapendoes ontbreekt hier ook.
  De schapendoes is een middelgrote hond met lange haren.
  Hij laat af en toe een haartje vallen maar voor de rest niks.

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 22. Jowanowitsch

  De Pumi hoort ook op deze lijst

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 23. Lynette

  Weet iemand hoe erg allergeen een boerenfox of Jack Russel is?
  Mijn man, dochter, zoon en ikzelf zijn allemaal allergisch maar hebben geen klachten van de Jack Russel van een kennis

  Reply
 24. Janara

  De Coton de Tuléar ontbreekt. Deze hondjes komen uit Madagascar en hebben lang wit katoenen haar. Ze ruiven niet, maar moeten wel op regelmatige basis gekamd worden.

  Maar er staan rassen tussen die wel allergie geven hoor. Het is niet omdat een hond niet ruift dat mensen met een allergie voor honden daar geen last van kunnen hebben.

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip en je commentaar!

   Reply
 25. Pepe

  Beste mensen
  ik wil graag een Brusselse griffon kopen?
  weet iemand of veel haar verlies?

  Reply
 26. Alexandra

  Ik heb een Yorkshire Terriër.
  Allergie vrij hondje.
  Mijn schoonzus heeft een shi tzu is super allergisch en heeft daarom speciaal gekozen voor dit hondje. Nergens last van.
  York en shi tzu verliezen geen enkel haartje.
  Ideaal karakter ook beiden.

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply
 27. Erik

  Hallo allemaal,
  Kan iemand mij misschien helpen?
  Ik ben al een tijdje opzoek naar een hond.

  Helaas ben ik voor de meeste honden allergisch.
  Ik zou graag een labrador/Duitse herder/poolhond achtige willen (geen poedelachtige). Maar dus wel eentje waar iemand met een allergie tegen kan.

  Ik denk dat ik m 2x per dag uit kan laten en bij mooi weer of in de vakantie misschien vaker.
  Speels en gehoorzaam zijn 2 belangrijke eigenschappen.

  Heeft iemand enig idee welke hond bij deze beschrijving past?
  Alvast bedankt

  Reply
 28. D

  Erik,

  Een late reactie op jouw bericht.
  Wellicht heb je al een hondje.
  Ik hoop dat je tijdig geïnformeerd bent en beseft dat het 2x uitlaten van een hond verschrikkelijk weinig is, zeker met betrekking tot de hondenrassen die je hierboven noemde.
  Die barsten van de energie en hebben meer dan 2 wandelingen per dag nodig.
  Daarnaast zal het qua allergie ook niet passen, met een labradoodle heb je natuurlijk het energieke,speelse, leergierige en de gehoorzaamheid in zijn/haar gedrag en een perfect passende hond bij je wensen op de krullen na zal ik maar zeggen, daar waar jij zei geen poedel achtige te willen.

  Succes als je nog geen passende hond hebt gevonden.
  Bezint eer je begint. 😉

  Met betrekkingen op de andere reacties het gaat ind om de hoeveelheid huidschilfers etc wat er aan allergeen in de lucht hangt.
  Jaren terug hadden mijn ouders en wijzelf ieder een boerefox. ( Waarvan we weten dat het niet bepaald de allergie vriendelijke hond) is. Daar kwamen we dus achter toen we de hond hadden. We hebben hem tot zijn dood een mooi leven gegeven en daarna bewust gekeken watvoor hond er wel bij ons en de allergie van mijn man past.
  Mijn man reageerde wel sterker op de hond van mijn ouders en op onze boerefox veel minder en wanneer ze samen bij ons aan het spelen waren was het helemaal Hopeloos natuurlijk.
  Dus het is binnen het ras ook nog eens wisselend hoe en of je reageert.
  De een geeft meer allergeen af dan de andere hond.

  Hopelijk heeft iedereen een mooi maatje voor het leven en weinig / geen last van zijn allergieën.

  Gr. D

  Reply
  1. biancijoy

   de West highland white terrier ontbreekt

   Reply
   1. Rick

    We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

    Reply
 29. Marianne Zijp

  Ik vraag mij af op basis van welke feiten deze lijst gemaakt wordt. Er wordt steeds gemeld “Deze hond verjaart ook niet”, maar wel of niet verjaren is niet de indicatie voor een allergische reactie! Daarbij gaat hert om zaken als huidschilfers die een allergische reactie oproepen.
  Welke feiten/onderzoeken of andere zaken bepalen of een ras op deze lijst komen? Voor mij is dit nu, vanwege dit soort reacties, een onbetrouwbare lijst.

  Reply
 30. Stelle

  Ik mis nog de lagotto romagnolo, lijkt erg op labradoodle (maar is n stuk goedkoper)

  Reply
 31. Stelle

  Lagotto romagnolo ontbreekt . (Lijkt op labradoodle maar is n stuk goedkoper)

  Reply
  1. Rick

   We gaan ernaar kijken, bedankt voor de tip!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.