Eczeem

Eczeem is een zeer vervelende huidaandoening, die bij zuigelingen en kinderen zowel als bij volwassenen kan voorkomen. Het lastige aan deze kwaal is dat het vaak niet de naam is van een aandoening maar slechts van symptomen. Die symptomen kunnen allerlei zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak echter onbekend. Het kan aangeboren zijn, maar kan eczeem kan ook ontstaan door een allergie. Eczeem is echter niet besmettelijk. In dit artikel zullen symptomen en oorzaken van eczeem besproken worden, en enige maatregelen tegen eczeem genoemd worden.

Enige symptomen

Het meest bekende symptoom van eczeem is huiduitslag. Wanneer deze niet na een paar dagen of weken verdwijnt is er in veel gevallen sprake van eczeem. Huiduitslag gaat bijna altijd gepaard met andere symptomen zoals jeuk, schilferige huid en soms ook blaasjes of bultjes. Deze symptomen hoeven niet altijd te wijzen op eczeem. Veel andere aandoeningen kunnen dezelfde symptomen opleveren. Een geïrriteerde huid kan een symptoom zijn van eczeem, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld een schimmelinfectie, een insectenbeet, of iets anders. In veel gevallen is de behandeling van deze aandoeningen gemakkelijker dan de behandeling van eczeem, omdat de oorzaak duidelijk is. In het geval van huiduitslag die niet snel weer verdwijnt is het natuurlijk essentieel om naar de huisarts te gaan om vast te stellen waar u last van heeft. Eczeem is namelijk zeker geen aandoening die geschikt is voor zelfmedicatie. Pogingen tot zelfmedicatie kunnen ook leiden tot escalatie van het probleem.

Mogelijke oorzaken

Eczeem kan allerlei oorzaken hebben. Vaak is eczeem een aangeboren aandoening. Vijf procent van de baby’s en peuters krijgt last van eczeem. Daarnaast kan eczeem veroorzaakt worden door contact met bepaalde stoffen waar u een allergie voor heeft. Vaak is het echter erg moeilijk te bepalen welke stof nu precies de oorzaak is. Er zijn nu eenmaal erg veel stoffen waarmee mensen dagelijks in contact komen. De oorzaak kan liggen bij het materiaal van iemands kleren, maar het kan ook komen door een allergie voor bepaald voedsel. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld stofallergie, allergie voor bepaalde planten en ook stress kan wellicht een oorzaak zijn. Het moeilijkste probleem bij de genezing van eczeem is het vaststellen van de oorzaak ervan.
Wanneer eczeem plots opkomt, is het vaak mogelijk om vast te stellen wanneer het ontstaan is. Als u kort voor of tijdens het opkomen van het eczeem een bepaald product voor het eerst bent gaan gebruiken (een zeep, shampoo, cosmetisch product of iets anders) kan u een allergie voor dit product hebben. Het is dan zaak contact met dit product te vermijden. In het beste geval verdwijnt het eczeem dan.

Lichaam en geest

Hoewel er weinig duidelijkheid bestaat over de uitwerking van iemands mentale toestand en iemands fysieke toestand, worden er wel verbanden gelegd tussen de twee. Stress zou een oorzaak kunnen zijn voor veel aandoeningen, waaronder eczeem. Mensen met een erg stressvol bestaan zijn wellicht vatbaarder voor eczeem dan mensen die een rustiger leven leiden. Of dit verband er echt is, is moeilijk aan te tonen, maar veel artsen leggen het verband tussen een onrustig bestaan en eczeem. Rust zou heilzaam zijn voor uw huid.

Maatregelen tegen eczeem

Hoewel er medicijnen bestaan tegen eczeem, kan het goed zijn om ook preventieve maatregelen te nemen. U kunt in het geval van eczeem bij u of bij uw baby beginnen met het creëren van een gezonde omgeving. Een gezonde omgeving begint bij het dragen van kleren die verse lucht kunnen doorlaten. Dat is beter voor de huid. Kleren van katoen zijn bijvoorbeeld beter dan synthetische stoffen. Daarnaast kunt u proberen de luchtkwaliteit in uw huis te verbeteren door zo min mogelijk tapijten in uw huis te hebben (tapijten trekken stof aan) en uw huis dagelijks te luchten.
Het is altijd goed om, wanneer u eczeem hebt, te zorgen dat uw huid niet uitdroogt. Hier kunt u voor zorgen door geen zeep te gebruiken. Daarnaast zijn er allerlei zalven en crèmes beschikbaar om je huid te hydrateren. Deze producten kunnen een positieve uitwerking op eczeem hebben, en ze kunnen de jeuk sterk verminderen.
Al deze maatregelen kunnen ook helpen tegen eczeem bij uw baby. Zeker bij uw baby moet u uw best doen om zijn of haar huid goed te verzorgen. Door dagelijks de huid goed te wassen, en slechts huidvriendelijke zeep te gebruiken kan het eczeem na verloop van tijd ook verdwijnen.
Verdwijnt het eczeem niet, dan zijn er ook medicijnen en medicinale zalven bij uw huisarts beschikbaar. Ook in het geval van deze zalven is er geen zekerheid dat het eczeem verdwijnt.

Veel aandacht

De behandeling van eczeem vereist vooral veel aandacht. Daarnaast zult u moeten proberen een goed overzicht te krijgen van de producten die u gebruikt. Zo kunt u vaststellen welke producten uw eczeem veroorzaken of verergeren. U kunt dit ontdekken door bepaalde producten een tijdlang systematisch niet te gebruiken, om te zien of dit een positieve uitwerking heeft op uw eczeem.
Een grote opgave is ook om niet te veel te krabben aan uw eczeem. Herhaaldelijk krabben kan de huid steeds meer irriteren, en verkleind daardoor de kans op genezing. Wel zijn er alternatieven voor krabben. Zo kunt u bijvoorbeeld krabben met de kleding tussen uw hand en het eczeem, zodat u de huid niet direct aanraakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.