Hooikoorts patienten wachten te lang met medicijnen

desensibilisatie-injectieHooikoortspatiënten wachten te lang met het innemen van medicijnen. Meestal wordt er gewacht tot het seizoen al is aangebroken en de pollen al door de lucht zweven. De medicijnen werken echter beter als al een paar weken voor het aanbreken van het seizoen wordt begonnen met innemen.

Dat zegt bioloog Arnold van Vliet in zijn proefschrift, waarop hij op 3 juni aan de Wageningen Universiteit hoopt te promoveren. Hij bedacht de Natuurkalender die het pollenseizoen kan voorspellen. Daar kunnen patiënten dan het medicijngebruik op af te stemmen.

Eerdere bloei

Na analyse van de bloei en de verspreiding van honderden planten soorten door de bioloog is gebleken dat tussen 1868 en 1988 er geen structurele veranderingen zijn opgetreden. In de afgelopen 20 jaar echter zijn de bloei, blad ontplooiing en vrucht rijping van bomen, planten en bloemen 2 weken eerder gaan beginnen door de klimaat veranderingen. Wanneer hooikoortspatiënten een aantal weken voor de aanvang van het pollenseizoen al begint met het nemen van hooikoorts medicijnen, dan hebben zij minder last dan wanneer zij tijdens het hooikoorts seizoen de medicijnen beginnen te nemen. Wanneer de patient weet van welke pollen hij last heeft en wanneer deze pollen in de lucht komen dan kan er op tijd worden begonnen met de medicijnen. Om op tijd te beginnen zou de Natuurkalender hierbij kunnen helpen. Kijk ook op onze pollenkalender.

Bron: gezondheidsnet.nl


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.