Wat is Hooikoorts?

hooikoortsHooikoorts (pollinosis) is een vorm van allergische rinitis, die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van grassen, planten of bomen. Het gaat daarbij om pollen van planten die hun stuifmeel via de wind laten verspreiden. Planten die door insecten bestoven worden hebben pollen dat te zwaar is om door de wind te worden verspreid. Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, in tegenstelling tot allergische rinitis die het hele jaar door aanhoudt (Engels: Perennial allergic rhinitis), zoals huisstofmijtallergie.

Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel, wat een allergische reaktie veroorzaakt. Hooikoorts komt voor bij 10% tot 20% van alle Nederlanders en Belgen en zo’n 10% van de Westerse bevolking. Rond 1900 is hooikoorts be- en erkend. Het heeft niets met hooi of koorts te maken, de naam van de allergie komt van de tijd waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen.

Zoals met de meeste allergieën wordt ook hooikoorts doorgaans langzaam opgebouwd. Meestal manifesteert de allergie zich tussen het 8e en 25e jaar en na een eerste manifestatie komen klachten doorgaans elk jaar terug. De klachten worden minder naarmate men ouder wordt, meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder, en zijn na het 55e jaar ‘genezen’. Het komt zelden voor dat hooikoorts opkomt bij iemand ouder dan 40 jaar.

De klachtenperiode loopt samen met de bloeiperiode van bomen en grassen, dit kan vanaf januari tot en met september zijn. De klachten zijn het hevigst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is, meestal op warme, winderige dagen. Hooikoorts is in de meeste gevallen te bestrijden met medicijnen zoals een antihistaminicum en/of door desensibilisatie.
Er zijn verschillende produkten die de vervelende hooikoorts klachten aanzienlijk kunnen verlichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.