7 Tips Tegen Huisstofmijtallergie

Hieronder volgen een aantal handige tips voor mensen met huisstofmijtallergie die kunnen helpen om de symptomen te verminderen of zelfs geheel te doen verdwijnen.

 1. Houdt het huis en vooral de slaapkamer goed schoon. De huisstofmijt (ook wel huismijt genoemd) uitwerpselen concentreren zich vooral in hoekjes en op bijvoorbeeld plinten. Dagelijks stofzuigen met een stofzuiger met hepa filter en nat reinigen helpt om de hoeveelheid rondzwevende stofdeeltjes sterk te verminderen en de huisstofmijt te bestrijden. Neem gladde vloeren vochtig af; stofzuig vloerbedekking van textiel regelmatig (twee tot drie keer per week is voldoende).
 2. Neem meubels van glad materiaal vochtig af; stofzuig textielbekleding iedere maand.
 3. Bescherm u tegen de huisstofmijten in uw beddengoed met behulp van goed anti allergisch beddengoed zoals allergiehoezen voor uw dekbed, matras en kussens. Allergeendichte hoezen worden in sommige gevallen zelfs vergoed door de verzekering!
 4. Zorg ervoor dat uw huis goed geventileerd is. Huisstofmijten houden vooral van warme, vochtige plaatsen. Regelmatig luchten en zorgen dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog is zal bijdragen aan een lagere concentratie huisstofmijten in uw huis. Ook zou u gebruik kunnen maken van een speciale luchtontvochtiger of luchtreiniger.
 5. Laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten. Probeer de deuren tussen de keuken en wasruimte en de rest van het huis gesloten te houden.
 6. Als het koud en vochtig is, kan het helpen de woon- en slaapkamers overdag te verwarmen. Het vocht wordt dan in de warme lucht opgenomen en bij het luchten afgevoerd. Aangezien huisstofmijten van vochtige plekjes houden helpt dit de huisstofmijt te bestrijden.
 7. Plaats geen planten in de slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.

Heb je nog meer tips? Laat het ons weten door middel van het commentaar veld onder dit artikel!

12 thoughts on “7 Tips Tegen Huisstofmijtallergie

 1. Frans

  Bij onze dochter is lichte huisstofmijtallergie geconstateerd.
  Nu heeft ze erg veel knuffels die ze het liefst allemaal in de buurt heeft. Moeten we dit nu verbieden of heeft u andere suggesties?

  Reply
 2. Nancy

  De knuffels van mijn zoontje was ik regelmatig op 60 graden (en doe ze (even) in de droger) en daarbij kan ik ze dus één a Twee keer per week in de vriezer doen, terwijl hij naar school is.

  Reply
 3. syb

  Heeft iemand ervaring met deze spray. Sanamedi Spray is een geconcentreeerde formule van actieve- en natuurlijke ingredienten gebaseerd op het neemolie extract, dit wordt gewonnen uit zaden van de indiaanse Neem-boom.

  Sanamedi Spray zorgt ervoor dat de huisstofmijt niet meer groeit, ontwikkelt en zich voortplant.

  U kunt het gebruiken op o.a. tapijt, bankstellen, stoelen, kussens, matrassen en gordijnen, na behandeling is het een jaar werkzaam tegen de huisstofmijt.

  Sanamedi Spray is enkel werkzaam tegen insecten zoals de huisstofmijt en is totaal ongevaarlijk voor mens en dier. Een flacon is voldoende om ongeveer 12-15 m2 te behandelen.

  Reply
 4. Ayman

  Ik heb vaak slijm in mijn keel. En moet regelmatig het slijm ‘wegspugen’ het geeft dan ook af en toe een onaangename geur. Bij mij is huismijt allergie geconstateerd, zou dat hier iets mee te maken hebben?

  Reply
 5. Helen

  Ik had constant last van tranende ogen en verstopte neus en dacht jaren dat dit een vorm van hooikoorts was.
  Tot ik te horen kreeg dat het wel eens huisstofmijt allergie zou kunnen zijn.
  Ik heb toen nieuwe hoofdkussen gekocht (anti mijt) en een spray.
  Ik voelde een beetje verbetering maar niet echt dat ik ervan af was.
  Na een artikel dat ik las in Telegraaf ben ik verder op zoek gegaan en vond ik een toestel dat beloofde de huismijt te doden voor 99% bij elke behandeling.
  Uiteindelijk kocht ik een Hera en hebben we drastisch de slaapkamer onder handen genomen. Alles hebben we behandeld met het apparaat, gordijnen gewassen, verse lakens erop, enz…
  De dag later had ik 50% minder last en heb nu nog nauwelijks problemen van de huisstofmijt. Ik gruwel ervan te weten dat ik jaren in een bed sliep waar duizenden van deze monsters rondkruipen.
  (ik laat mijn man steeds de filters vervangen om te voorkomen dat ik in contact kom)
  @Frans We behandelen knuffels ook met dit apparaat, het is helaas niet mogelijk voor de kleinere maar alles wat we kunnen behandelen doen we hiermee.

  Reply
 6. Deventer

  Wij doen ook regelmatig even alle knuffels in de vriezen, dat lijkt wel te werken. Maar ja je blijft toch veel schoonmaken met allergie.

  Reply
 7. geens lindsy

  Sinds kort is er ook bij mijne zoon een allergie van huisstofmijt vastgesteld.Ik wist even niet meer wat ik moest doen,je zit met zoveel vragen.
  Maar heb al redelijk wat antwoorden gekregen.
  Heb een speciale overtrek voor rond de matras,nieuwe dons,hoofdkussen enz….al aangeschaft.
  Heb ook een product dat ik s’morgens in zen kamer moet spuiten Phytosun een luchtzuiverende spray dat de huisstofmijt verdrijft.
  Maar het blijft toch zeer belangrijk om voldoende te poetsen!!

  Reply
  1. Rick

   Dag Lindsy, kun je iets vertellen over die spray en hoe die helpt tegen huisstofmijt? Ik kan er namelijk weinig over terugvinden.

   Reply
 8. Trijntje

  Stop beddegoed in de droger, alle huisstofmijten gaan dood.

  Reply
 9. Sha

  Hier wat tips als je door de allergie opgezette en jeukende vingers hebt gekregen. En cremes niet werken. Kon ook niets op sites vinden. Vandaar deze tips.
  Ik heb al een paar keren dit gehad en het duurt ong. twee weken voor het over is. In het begin gebruikte ik een voorgeschreven crème door mijn h.arts. Maar het hielp niet en ik kreeg er wondjes van. Dus daarna kwam ik er achter dat koud water hielp tegen het erge jeuken aan mijn vingers. Dit moet j wel elke uur of wanneer je het jeuken steeds op voelt komen,doen. Wel erg vermoeiend. Dus nu probeer ik het met een halve theelepel op een platte watteschijfje. En deze leg j om je vinger en het blijft vanzelf plakken. Dit kan j uren om laten en tot nu helpt het ook tegen het jeuken en het verzacht ook je huid. Honing werkt namelijk ook tegen infecties op je huid door de enzymen.Dus waarom niet proberen? Nu moet ik nog acher komen hoe lang ik het moet gebruiken. Ik ben nu twee dagen bezig met de honing. De jeuk is wel verminderd. Hiervoor was ik al zes dagen bezig met het dompelen in kommetjes koud water.

  Reply
 10. J.Paragh

  Ik heb al zelf 2 jaar last van hyperventilatie en een verkeerde ademhaling. Dit komt doordat ik allergisch ben voor huisstof. Ik ben toevallig een techniek tegengekomen wat heel goed werkt tegen huisstof. Je moet een ventilator richting het raam zetten. (dus naar buiten). Hierdoor wordt je de huisstof die in de lucht zit naar buiten geblazen.

  Ik was toevallig manieren aan het zoeken hoe je je huis kan afkoelen en toen kwam ik op deze tip terecht. Ik merk dat de stof in de lucht echt minder is geworden.

  Greetz.

  J.Paragh

  Reply
 11. Lena smit

  Dagelijks stofzuigen? Wie gaat dat doen dan, de kabouters? En wanneer? Onder het eten, of als de kinderen naar bed gaan? Want de andere momenten zijn we niet thuis. En beddengoed op 60 graden, maar dan ook de dekbedden en kussens ofzo? Is toch niet te doen, dan kan ik beter in een tipi gaan wonen…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.