Huisstofmijtallergie

Wat is huisstofmijtallergie? Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen van de zgn huisstofmijt. De huisstofmijt is een spin-achtig, klein beestje: een gemiddelde huismijt is slechts 0,3 mm lang. Haar uitwerpselen meten slechts 10 tot 40 µm (micrometer) (1 µm = 1/1000 mm).

Stofmijten houden van een hoge luchtvochtigheid. Bij een relatieve vochtigheid van beneden de 45 % kunnen stofmijten niet overleven, ze drogen gewoon uit. Daarom houden ze van warme matrassen en overtrekken: daar is immers veel vocht en voedsel. Ze eten menselijke huidschilfers. Gelukkig maken de mijten geen geluid, want anders zou je waarschijnlijk geen oog dicht doen. In één bed zitten soms meer dan een miljoen huisstof mijten!

Huisstofmijtallergie Symptomen

Huisstofmijten zijn op zich niet schadelijk, maar hun uitwerpselen wel. Heel veel mensen zijn er allergisch voor. De allergische reacties veroorzaken symptomen als jeukende ogen, een verstopte neus, een loopneus, huiduitslag of ademhalingsproblemen. Men spreekt dan van een huisstofmijtallergie. Deze allergische klachten verergeren meestal wanneer mensen in bed liggen of wanneer ze schoonmaken, omdat de uitwerpselen dan in het rond vliegen.

Huisstofmijtallergie Behandeling

Het mag duidelijk zijn dat voor huisstofmijtallergie bestrijden vooral het goed schoonhouden van de slaapkamer en het bed erg belangrijk is. Anti allergeen beddengoed zoals allergeendichte hoezen en synthetische dekens en kussens kan in veel gevallen helpen de allergische klachten te verminderen. Om zoveel mogelijk van stofmijten verlost te worden helpt het tevens om elke dag je kamers te ventileren, te zorgen voor een lage luchtvochtigheid, en minstens één keer per week grondig schoon te maken.

Lees ook onze tips tegen huisstofmijt allergie.

3 thoughts on “Huisstofmijtallergie

 1. nathalie

  kan het gebruiken van een open haard of hout kachel klachten van mensen met huisstofmijt allergie doen verergeren?
  onze kinderen zijn beiden allergisch en de oudste is ook allergisch voor bomen alle graspollen honden en katten.
  ik heb vaak het gevoel dat stoken van de haard de klachten erger maakt..

  Reply
 2. Vera

  Sinds februari woon ik op kamers. De kamer waar ik in woon heeft een houten vloer met brede plinten ertussen waar veel stof kan komen, eigenlijk is mijn kamer een perfect stofnest. Ik merk alleen bij mezelf geen directe gevolgen van mijn allergie. Ik kan daardoor ook niet goed routine vinden in mijn schoonmaakpraktijken, heeft iemand nog tips, is een schoonmaakrooster oid een goede oplossing?

  Reply
 3. Mylene

  Hallo, ik ben allergisch voor huisstofmijt. Elke ochtend sta ik op met opgezwollen ogen, wat kan ik hier tegen doen?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.