Nikkelallergie

Nikkelallergie (een vorm van contacteczeem, ook wel contactdermatitis genoemd), kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Zodra nikkelallergie zich heeft ontwikkeld, kan het vele jaren aanhouden en vaak blijft het voor de rest van je leven. Nikkelallergie komt vaker voor bij vrouwen, waarschijnlijk omdat ze vaker oorbellen dragen (met de bijbehorende gaatjes in de oren) dan mannen.

Allergie voor nikkel is een verschijnsel dat flink is toegenomen de afgelopen jaren, met als waarschijnlijke oorzaak de productie van goedkope juwelen waarin de onderliggende metaallaag bestaat uit nikkel. Tussen de 10 en 12% van de vrouwelijke bevolking en ca. 6% van de mannelije bevolking lijdt aan deze vorm van allergie. In feite wordt de nikkelallergie niet veroorzaakt door het nikkel zelf, maar door de nikkel zouten die gevormd worden onder invloed van zweet in contact  met het sieraad. Dit verschijnsel gaat altijd gepaard met corrosie van het object.

Hoe ontstaat nikkelallergie?

De mate van allergie varieert. Sommige mensen ontwikkelen dermatitis (ook wel eczeem) uit zelfs kortstondig contact met nikkel-bevattende producten, terwijl anderen pas last krijgen na jaren van huidcontact met nikkel. Sommige mensen ontwikkelen intermitterend of aanhoudende eczeem op handen en voeten. Het betreft hier meestal blaasjeseczeem (ook bekend als pompholyx). Er is gesuggereerd dat sommige vormen van dermatitis te wijten is aan nikkel in het dieet. Helaas is het moeilijk om nikkel inname te voorkomen aangezien het aanwezig is in de meeste levensmiddelen. Een laag-nikkel dieet is slechts zelden nuttig.

Wat kun je tegen nikkelallergie doen?

Als u lijdt aan deze vorm van allergie, dient u contact met nikkel-bevattende metalen te vermijden. Test uw metalen objecten om te zien of ze nikkel bevatten. Vraag een nikkel-test kit aan bij uw dermatoloog of apotheker. De kit bestaat uit twee kleine flesjes van heldere vloeistof waarvan een dimethylglyoxime bevat en de andere ammoniumhydroxide. Wanneer de vloeistoffen worden gemengd in de aanwezigheid van nikkel, dan kleurt het mengsel roze. Breng een druppel van elk flesje op het te testen metaal aan. Gebruik een wattenstaafje en wrijf de vloeistof voorzichtig door elkaar op het object. Als de vloeistof duidelijk blijft, dan heeft het item geen vrije nikkel en zal het niet leiden tot dermatitis. Als het roze wordt bevat het metaal nikkel en kan het problemen veroorzaken als het metaal uw huid raakt. De chemische stoffen zijn niet schadelijk voor uw sieraden.Voorwerpen die mogelijk een allergische reaktie kunnen veroorzaken:

 • Sieraden: Kettingen, ketting-clips, oorbellen, armbanden, horloge-bandjes en ringen kunnen nikkel bevatten. Hypoallergene sieraden (van massief goud (12 karaat of meer) of puur zilver) zouden veilig moeten zijn. Negen karaats goud en wit goud beide bevatten nikkel. Voor oorbel sluitingen zijn afdekkapjes verkrijgbaar. Coaten met bijvoorbeeld nagellak wordt niet aanbevolen.
 • Kleding: Metal ritsen, bh haakjes, suspender clips, haar-spelden, knopen, brilmonturen, enz. bevatten vaak nikkel. Gebruik vervangende materialen van kunststof, bekleed of gelakt metaal of een ander materiaal.
 • Persoonlijke artikelen: Overweeg lippenstift houders, poederdoosjes, aanstekers, scheermessen, sleutels, sleutelhangers, zakmessen, pennen als mogelijke oorzaken van dermatitis.
 • Metalen voorwerpen in het huis: Kast handgrepen, keukengerei, bestek, broodrooster, metalen theepotten, scharen, naalden, spelden, vingerhoedjes, stofzuigers, fakkels, gootsteen- en bad-stoppen kunnen allen nikkel bevatten. Kies gereedschap met kunststof handgrepen. Roestvrij staal veroorzaakt meestal geen klachten, tenzij het is vernikkeld.
 • Geld: Zilveren munten zijn samengesteld uit cupro-nikkel. Kassiers met nikkel allergie kunnen hierdoor dermatitis aan de handen ontwikkelen. Draag indien nodig handschoenen bij het omgaan met geld.
 • Metaal op het werk: Nikkel dermatitis kan worden verergerd door contact met paperclips, schrijfmachine sleutels, gereedschappen en metalen fragmenten uit een draaibank of kettingzaag.

De beste manier om nikkel allergie en andere contacteczeem te voorkomen is het vermijden van de allergene stof.

11 thoughts on “Nikkelallergie

 1. C.

  Waar kan ik de nikkel test krijgen? Zowel eigen apotheek alswel polikliniek in Gouda zijn hier niet mee bekend…… Het is dus niet zo eenvoudig verkrijgbaar. Zijn er eventueel alternatieven?

  Ik hoor het graag van u aangezien ik hier erg veel last van heb momenteel en ik niet weet waardoor het komt 😔.

  Reply
  1. Frans Hooghiemstra

   Hallo C.

   Ik ben benieuwd of je een nikkel allergie test hebt kunnen bemachtigen.
   Ik zit met hetzelfde probleem, kan niet eens meer een bril dragen.
   Bedankt voor je antwoord.

   Frans

   Reply
   1. Zdenka

    Dag Frans,
    Ik heb nikkel-cobalt allergie al over 30 jaar. Ik worstel er mij een jaar meer dan andere. Was mij 17 jaar geleden gezegd, dat het zou kunnen dat die minder wordt na mijn 40ste.
    Helaas is dat niet geval. Ik kamp nu nog meer dan eerder.
    Bij mij is zo erg, dat ik opsta en naar bed ga met overal wat ik doe, eerst na denken. Wat ik doe en gebruik. Ik ben nu 50 jaar en zonder werk. Dat maakt me nog extra zwaar om een baan te vinden.
    Ik wil nog iets hierbij melden over de producten. Heel veel producten zijn nu opnieuw door oude spullen gemaakt en er zijn vele slechte stoffen toe gevoed. Zodra ik zo een artikel in mijn handen neem, mijn handen branden, dat ik zou ze liefst in diepvries stoppen. Dan heb ik door voedsel, kleiding en dat werkt enorm slecht voor je dagelijkse leven. 19 maanden geleden, had ik allebei handen, mijn handpalmen toto onder de nagels en tussen vingers, net als die dikke blauwe druiven. Dat was het een ramp. Met de Kerst een eerst in mijn leven dat ik kon niets maken en iets voorbereiden, wat nog erger was, ik kon mij niet wassen en handschoenen kon ik toen niet aantrekken. ( hier zou ik kunnen een boek schrijven)…
    Wat betreft de bril, ik draag titanium montuur, idd zeer duur. Kun jij niet tegen glazen of tegen montuur?
    Ik zou graag willen dat wordt erkend en eigenlijk ben jij ongeschikt voor arbeid.
    Veel sterkte met leven met deze allergie.

    Reply
    1. Theo Korse

     dag Zdenka,
     ik had tot voor kort veel last van eczeem op mijn handen (vooral bij vingers en nagelriemen) en onder mijn verdikte vingernagels. Bovendien had ik verhoorningen (eeltplekken) op mijn voetzolen en een beetje op mijn onderbenen.
     Ik wil je mijn ervaringen vertellen, misschien heb je er iets aan.

     Ik ben een actieve gezonde man van 69 jaar en heb ca 60 jaar lang een bril gedragen waarvan gedurende veel jaren een metalen bril. Sommige brillen waren vernikkeld (militaire bril!) en sommige brillen waren verguld.
     Ik heb vele jaren exceem op mijn hoofdhuid gehad nabij de brillepootjes, waar continu contact was met mijn (soms bezwete) huid. Ik heb (daarom?) jarenlang anti-roos shampoo gebruikt.
     De vergulde brillen zagen er naar verloop van tijd niet meer uit i.v.m. een groene verkleuring. Ik kocht dan gewoon weer een nieuwe vergulde bril.
     De laatste 10 jaar heb ik bewust (duurdere) titanium monturen gekozen.
     Ik ben bij dermatologen geweest en zelfs bij een nagelspecialist. Zij schreven allerlei (hormoon) zalven voor. Een brok ellende.
     Ik heb de heren specialisten zelf voorgesteld om mijn montuur te vervangen door een kunststof montuur zonder metaaldelen. Maar dat zou volgens hen niets uitmaken. Ik had gewoon psoriasis!!!!!!
     Ik kon het niet geloven, temeer omdat het in mijn zeer grote familie (ook aan vaders en moeders kant) helemaal niet voorkomt.
     ik heb een afspraak gemaakt met een allergoloog en er zijn patch testen gedaan voor het vaststellen van nikkelallergie. Er was inderdaad allergie voor nikkel en o.a. ook voor goud.
     Uit een onderzoek naam de chemische samenstelling van mijn (duurdere) titanium brilmonturen is gebleken dat deze brilmonturen erg veel nikkel bevatten!!!!
     Ik heb toen direct mijn bril verruild voor een kunststof montuur en de verbetering was enorm!!!!!!!!!!! Binnen enkele dagen kon ik weer dingen doen die voorheen onmogelijk waren. Ik kon weer klussen!
     Sinds ongeveer 1.5 jaar draag ik een kunststof bril en het exceem op mijn handen is vrijwel verdwenen. Ook zijn de lelijke verdikte vingernagels veel dunner geworden en veel nagels zijn weer bijna normaal en gezond. Ik kan weer klussen, repareren, afwassen en me weer gewoon aankleden en nu zonder problemen de knopen van mijn overhemd vastmaken. Ik zie iedere dag nog een verbetering.
     Ik draag bewust katoenen handschoenen (Action, kleur wit, 0.59 euro) als ik ga klussen om contact met metalen zoveel mogelijk te voorkomen.
     Ik heb een nikkel testset voor het testen van metalen op nikkel (via internet overal verkrijgbaar). Het is gebleken dat o.a. sleutels, gespen van riemen, sleutelhangers, etc. nikkel kunnen bevatten.
     Gebruik bij voorkeur geen roestvrij stalen pannen omdat speciaal bij zure produkten (appelmoes, rabarber etc.) nikkel oplost uit het rvs staal. Ga daarom veilig over op glas keramiek pannen (Pyroflex etc).

     Mijn belangrijkste advies is: denk zelf na en kijk kritisch naar de diagnose van de medisch specialisten zoals o.a. dermatologen, allergologen, nagelspecialisten. Ook zij kunnen verkeerde diagnosen stellen.

     in jouw geval zou ik beginnen met:
     een kunststof brilmontuur (of contactlenzen), een patch test en overgang op rvs pannen.
     Succes en een beetje beterschap toegewenst,

     met vriendelijke groet,
     Theo

     Reply
     1. Sabina

      Beste
      Ik zelf heb te kampen met allergische reacties op de huid gezicht benen armen rug ook schimmel huidontstekingen en blijkbaar ook nikkel allergie bril ook. Allergie voedselintolerantie en mijn huisdokter en dermatoloog zeggen ook hetzelfde psoriasis volgende week naar het tropisch instituut ondertussen al naar Podoloog en tandarts geweest om schimmel en of mondkanker uit te sluiten voor allergie kan ik pas in september terecht en met die Corona krijg je helemaal geen grondig onderzoek
      Met vriendelijke groeten
      Sabina

 2. Gerharda monk

  ik heb ook problemen met nikkel materiaal. vooral horloge bandjes.en bril monturen daarom heb ik nu een plastieken montuur en bij het dragen van een horloge ga ik iets zetten tussen die gesp van dat horloge en mijn pols. een gaasje of zoiets.

  Reply
 3. Te

  Als je je inleest over nikkelallergie, kun je ook een dieetadvies vinden. Idd een kunststof bril helpt. Ook nikkelvrije sieraden en materialen. Ook koken in pannen die niet van aluminium zijn helpt. Eet ook minder volkoren producten (spelt kan vaak wel), geen tomaat, peulvruchten, soja en noten o.a. Gouden sieraden worden vaak gezuiverd door ze te ‘wassen’ met nikkel, vandaar dat je ook hier een uitdaging kan hebben. Aardappelschillen kunnen ook negatieve invloed hebben. Er bestaat een lijst met voedsel met een laag nikkelgehalte, met iets meer en een hoog gehalte (kijk bijv bij t jeroen bosch
  Z’huis). Als je zoveel mogelijk ‘schoon’ eet helpt dit. Ik zoek m de nikkel-prikker. Ooit gevonden op internet maar nu niet meer: kan je o.a. eten testen op nikkel.
  Ook door drinken van koffie etc uit bepaalde automaten etc en in water kan nikkel zitten en bepaalde producten bevatten meer of minder nikkel in bepaalde maanden doordat de wortels dieper of minder diep in de grond zitten waar nikkel kan zijn..

  Reply
 4. Zdenka

  Dag Theo, ik zag na best lange tijd jouw reactie op mijn tekst over nikkel alergie en bril… en ik kijk met open ogen… wij worden belazerd door alles. Idd…ik heb nieuwe brillen. Zogenaamd 100% titanium monteur… ik moet wel zeggen…ik heb geen uitslagen rondom neus en gezicht of hoofd. Dat is nog goed. Wel handpalmen. Ik heb vandaag weer bezoek bij mijn dermatoloog… en ik heb een belichtingterapie gehad… iets..iets verlicht, echter het is veer dik…vol met bladen…ga ik zien wat wordt weer voorgesteld. Dank je Theo en alles beste in je dagelijkse leven naast allergie. Gr. Zdenka

  Reply
 5. Carla

  Ik heb na het dragen van oorbellen aan 1 kant een verdikking onder mijn oor. Het is pijnlijk als je erop drukt. En met eten vormt er zich meer speeksel in mijn mond waardoor ik dan kramp heb op die verdikte plek.
  Ik heb een nikkelallergie, zal het daardoor komen? Wie heeft deze ervaring ook?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.