Wat is voedselallergie?

Een voedselallergie is een overgevoeligheid voor eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen en is een vorm van voedselovergevoeligheid. Een allergisch persoon krijgt klachten na het nuttigen van bepaalde levensmiddelen dat een niet allergisch persoon normaal verdraagt. Iedere allergische reactie gaat gepaard met het activeren van het immuun systeem. Alle overige overgevoeligheids reacties vallen onder de de noemer niet-allergische voedselovergevoeligheid beter bekend als voedselintolerantie.
Voedselallergie komt vaker voor bij jonge kinderen dan bij volwassenen omdat bij hen het immuun systeem nog niet volledig tot ontwikkeling is gekomen. Zes tot acht procent van de kinderen jonger dan 3 jaar hebben voedselallergieën tegen bijna vier procent van de volwassenen.

De meest voorkomende voedsel allergie bij volwassenen zijn schaaldieren, pinda’s, noten, vis en eieren, en de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen zijn allergie voor melk, eieren, pinda’s en noten.

Het eiwit in de voeding die de allergische reactie veroorzaakt wordt het allergeen genoemd.

Symptomen voedselallergie

Allergische klachten uiten zich over het algemeen door middel van de huid en kunnen uiteen lopen van eczeem, jeuk, astma klachten, diaree, braken en buikpijn tot anafylaxie, een acute, ernstige levensbedreigende allergische reactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.